blaadjes

button stroom

Slide background

Weert heeft eigen energie!

Gaat u ook eigen duurzame energie gebruiken?

Slide background

Weert heeft eigen energie!

Gaat u ook eigen duurzame energie gebruiken?

Slide background

Weert heeft eigen energie!

Weet u hoeveel het voor u oplevert in de toekomst?

Slide background

Weert heeft eigen energie!

Wilt u zelf een bijdrage leveren aan het milieu?

Veelgestelde vragen

Heeft u ook een vraag? stel hem ons!

Op deze pagina kunt u de veelgestelde vragen bekijken. De vragen zijn verdeeld in verschillende onderwerpen, door op een onderwerp te klikken worden de onderliggende vragen zichtbaar. Indien u vervolgens op een vraag klikt, wordt het antwoord op de vraag weergegeven. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij, stuur dan een e-mail met uw vraag aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmelden

Hoe kan ik zien of ik mij al heb aangemeld?

Als u niet zeker weet of u zich heeft aangemeld, stuur dan even een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met het verzoek om controle van inschrijving.

Kan ik mij al aanmelden als lid?

Ja, u kunt zich via de website aanmelden als lid. Dit betekend dat behoudens een te betalen contributie van € 20,- nergens aan vast zit, wij houden u alleen op de hoogte van alle ontwikkelingen en u kunt stratks gebruik maken van alle diensten en dergelijke die WeertEnergie momenteel ontwikkeld. Ook kunt u dan deelnemen / participeren in de verschillende duurzame projecten.


Kan ik ook lid worden als ik geen energie wil afnemen?

Ja, u kunt altijd lid worden en betaald dan een kleine lidmaatschapsbijdrage. Het geld wat binnenkomt als lidmaatschapsbijdrage wordt o.a. gebruikt om te investeren in duurzame projecten.


Wanneer kan ik energie gaan afnemen bij WeertEnergie?

U kunt vanaf maar 2016 al energie (stroom en gas) afnemen bij WeertEnergie, maar dan moet u als lid zijn ingeschreven. De stroom is gegarandeerd groen opgewekt en van lokale bron, bij het gas worden groene certificaten verstrekt. Als uw huidige contract gaat aflopen is het een goed moment om afname via onze coöperatie te overwegen. Informeer naar de tarieven en de mogelijkheden voor overstappen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of kijk op ttps://aanbodopmaat.duurzameenergieunie.nl/ 


Hoeveel kost het lidmaatschap?

De contributie voor het lidmaatschap van WeertEnergie bedraagt € 20,- per jaar. Hiermee ondersteunt u ook de verdere ontwikkeling van WeertEnergie als vereniging, en heeft u toegang tot het meedoen in alle projecten.

Weertenergie en Eneco

Waarom word ik in de Service Nieuwsbrief geïnformeerd over WeertEnergie?

Op 10 oktober 2017 ondertekenden WeertEnergie en Eneco een samenwerkingsovereenkomst die een bijdrage moet leveren aan de lokale energietransitie in Weert. Beide partijen delen de overtuiging dat duurzame energie alleen te realiseren is in samenspraak en met betrokkenheid van de lokale omgeving. Via de Service Nieuwsbrief wil Eneco u als klant dan ook informeren over deze samenwerking en u daarnaast informeren over de mogelijkheden om zelf bij te dragen aan een duurzamer Weert.

Waarom zou ik lid worden van WeertEnergie?

Door lid te worden van WeertEnergie bepaalt u mee hoe de eigen lokale toekomst eruit ziet. Zo denkt u bijvoorbeeld mee over duurzame projecten en wordt u aan de hand van praktisch advies zelf in staat gesteld om energiezuiniger te wonen. U vindt meer informatie over WeertEnergie op www.weertenergie.nl.

Hoe maak ik kans op een gratis lidmaatschap?

U maakt kans op een gratis lidmaatschap door u aan te melden via het online formulier op de website van WeertEnergie. Ga hiervoor naar www.weertenergie.nl/eneco. Behoort u tot de eerste 50 aanmeldingen, dan ontvangt u een gratis lidmaatschap voor het eerste jaar. 

Moet ik energie afnemen bij WeertEnergie?

Nee, u hoeft geen energie af te nemen bij WeertEnergie om lid te kunnen worden.

Ik wil alleen maar lid worden als het eerste jaar gratis is.

Behoort u tot de eerste 50 aanmeldingen, dan ontvangt u de contributie voor het lidmaatschap voor het eerste jaar gratis. Valt u daarbuiten, dan kunt u lid worden van WeertEnergie voor € 20,- per jaar.

Hoe en wanneer hoor ik of ik gratis lidmaatschap heb ‘gewonnen’?

U ontvangt binnen 5 werkdagen na de sluitingsdatum van de actie bericht van WeertEnergie via e- mail. Hierin staat vermeld of u tot de eerste 50 aanmeldingen behoort. De actie loopt tot 15 februari 2018.

Waarom hoor ik niks van mijn aanmelding?

Dat is vervelend. U ontvangt een bevestiging van uw aanmelding van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De bevestigingsmail is wellicht in uw spam- of ongewenste mailbox terecht gekomen. Heeft u geen bevestiging ontvangen? Neem dan contact op met WeertEnergie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Ik heb me aangemeld maar ik wil toch van het lidmaatschap afzien. Wat nu?

U kunt in dit geval contact opnemen met WeertEnergie. U vindt de contactgegevens op de website www.weertenergie.nl. Zij helpen u verder. 

Wat zijn de actievoorwaarden?

Voor meer informatie over de actievoorwaarden verwijzen wij u naar de Actievoorwaarden.

Algemeen

Waarom alleen ondersteuning van leden en niet van alle inwoners van burgers?

Omdat de coöperatie er is voor de leden, maar iedere burger kan er aan meedoen en lid worden. Onze duurzame projecten komen natuurlijk wel indirect ten goede aan alle inwoners.


Zijn er risico's voor lidmaatschap van de de lokale energie coöperatie?

Nee, u dient alleen het basislidmaatschap van € 20,-- per jaar te betalen.

Betrokken partijen


Is de gemeente Weert betrokken bij WeertEnergie?

Ja, de gemeente participeert net als iedere ander lid in de energiecoöperatie.

Zijn er nog andere partners of betrokken partijen?

vervuilers2016Ja, WeertEnergie werkt nauw samen met andere coöperaties in de regio. Er is een lidmaatschap van RESCOOP Limburg www.rescooplimburg.nl en RESCOOP Nederland, waarbij ook de meeste andere coöperaties zijn aangesloten. WeertEnergie is door haar lidmaatschap van DuurzameEnergie Unie https://www.duurzameenergieunie.nl/ , de groenste stroomleverancier van Nederland (zie figuur), in staat om zelf energie aan de leden te leveren (kijk daarvoor op https://aanbodopmaat.duurzameenergieunie.nl/.

Verder zijn we nauw verbonden met het Natuur- en Milieucentrum van Weert, en lid van de Limburgse Milieufederatie. Op landelijk niveau worden goede contacten onderhouden met Urgenda en Hier Opgewekt.

Bron: https://wisenederland.nl/groene-stroom/wie-zijn-de-groenste-en-wie-zijn-de-grootste-vervuilers

Concurrentie en netbeheer


Wie verzorgt de distributie van stroom?

Stedin verzorgt in Weert de distributie voor alle energiebedrijven die een vergunning hebben. Ze zijn daartoe wettelijke verplicht. Dat doen ze dus ook voor een energiecoöperatie.


Stel we gaan allemaal energie leveren en afnemen bij greenchoice, zouden we dan slechter af zijn dan via Weertenergie?

GreenChoice is een bestaande leverancier. WeertEnergie en haar leden zijn zelf actief met energie produceren, besparen en leveren (via DE Unie). Daar is geen andere leverancier voor nodig. We houden productie en winsten graag binnen de eigen regio, en willen zelf kunnen profiteren van de opbrengsten, bijvoorbeeld door ze weer te investeren in duurzame (groene) projecten.


Waarom kan deze coöperatie het beter doen dan de levering van energie via de Consumentenbond?

De kosten van de lokale energiecoöperatie zijn laag als er door veel enthousiaste mensen aan gewerkt wordt. Samenwerken tussen energiecoöperaties bij opwekken en leveren van energie gaat als vanzelf waardoor er extra volume ontstaat. Het energiebedrijf dat bij de Consumentenbond als goedkoopste uit de bus kwam, werd door diezelfde consumentenbond ook gewaardeerd als slechtste energieleverancier (info uit 2013).


Wie is baas van het netwerk?

De overheid, die dat weer uitbesteed heeft aan Stedin.


Zijn grote partijen als Essent wel bereid om aan een energiecoöperatie mee te werken? Zij beschikken namelijk over het netwerk en de leidingen.

Veel mensen weten niet dat de netwerken niet meer van de energiebedrijven zijn. Deze zijn in Weert voornamelijk van Stedin en dat is een overheidsbedrijf. Of Essent bereid is mee te werken is nog niet te zeggen. Nu op steeds meer plaatsen energiecoöperaties ontstaan zouden ze daar wel hun voordeel mee doen.

Duurzame energie opwekking

Is het afnemen van duurzaam opgewekte energie goedkoper dan het huis isoleren?

Ieder project kent zijn eigen rekensommetje. Isoleren/verbruik reduceren is in veel gevallen economisch voordeliger dan zelf gaan produceren. We willen ook hierop aantrekkelijke acties voor leden opzetten.

Welke vormen van energieopwekking spreken mensen het meeste aan?

We denken dat die in ieder geval betaalbaar, eigen en duurzaam moeten zijn. De WeertEnergie projecten voor het zelf opwekken van energie ontstaan vanuit de input van de leden, dus er zal logischerwijs voor vormen gekozen worden die mensen aanspreken. Op dit moment is dat zonne-energie en windenergie.

Energiebesparing

Duurzaam energiebeheer begint volgens de ‘trias energetica’ met zelf energie besparen (dak, gevel, glas). Daarna komt toch pas zelf energie opwekken?

Dat is juist, ook die logische volgorde wordt gevolgd in de strategie van WeertEnergie.

Groot- / kleingebruikers

Komt er een onderscheid tussen groot- en kleinverbruikers?

Als we uitgaan van zonnepanelen: Er is al onderscheid tussen klein- en grootverbruikers. Grootverbruikers hebben waarschijnlijk grote daken en kunnen dus grote installaties aanleggen (op een boerenschuur passen gauw 120 panelen, op een huis 12-20). Grote installaties kennen natuurlijk een hogere investering maar zijn relatief goedkoper per geproduceerde KWh. Een grootverbruiker in Nederland betaalt echter veel minder energiebelasting dan een kleinverbruiker waardoor de terugverdientijd langer is. Een boer die ook nog allerlei fiscale voordelen heeft, kent een terugverdientijd van 12-14 jaar. Een kleinverbruiker op dit moment 8-10 jaar. De werkgroepen binnen WeertEnergie die werken aan energieopwekking zullen zowel aan de klein- als grootverbruiker concreet iets kunnen bieden om aan de slag gaan.

Oprichting en start cooperatie

Moet er niet meer bekend zijn van iemand voordat hij lid wordt?

Iedereen (ook organisaties en bedrijven) kunnen lid worden. Er worden geen aanvullende eisen gesteld.

Wat zijn de prioriteiten van WeertEnergie gedurende de eerste jaren na de oprichting in 2013?

We richten ons allereerst op maatregelen voor en energiereductie (besparing), daarna komen het gezamenlijk opwekken van zonne-energie en windenergie, en tegelijkertijd collectieve inkoop van energie (bij DE Unie, zie https://aanbodopmaat.duurzameenergieunie.nl/.

Saldering

Is de terugleververgoeding die je krijgt als je zelf energie opwekt en levert aan het net (saldering genoemd) geen belemmering voor WeertEnergie? Hoe gaat de saldering zich ontwikkelen?

De huidige wetgeving is voor iedereen die met duurzame energie aan de slag wil, of dit nu wind, zon, water of biomassa is, vaak een belemmerende factor. Er wordt langs alle kanten hard gelobbyd om dit te veranderen. Toch zijn er nu ook genoeg mogelijkheden om te starten en, juist door te starten en verder te gaan met investeringsprojecten (en dat doen coöperaties elders ook) laten we zien dat de heren en dames in den Haag vaart moeten maken.

Voordeel en tarieven

Wie betaalt er voor geproduceerde energie door de coöperatie?

De eindafnemer betaalt in Nederland de energiebelasting. Ook leden van de coöperatie betalen gewoon deze belasting maar minder door bijvoorbeeld collectieve inkoop of door het meedoen aan een ‘postcoderoosproject’. Alle energie die je thuis zelf opwekt en niet boven je eigen verbruik uitgaat is natuurlijk vrijgesteld van energiebelasting. Je koopt dan minder energie van het energiebedrijf en betaalt dus ook minder belasting.

Wat is het voordeel voor leden op de korte termijn?

Collectieve inkoop samen met de andere energiecoöperaties in de omgeving levert direct financieel voordeel. Dat geldt ook voor het kopen en laten leggen van zonnepanelen (we werken daar samen met lokale leveranciers, en kunnen niet alleen een marktconforme prijs garanderen, maar ook garanties, bijv. als de leverancier ziek wordt of failliet gaat!). Veel mensen ervaren het ontstaan en meewerken aan het opzetten van een coöperatie ook als een voordeel op korte termijn, iets bijzonders waar ze zich voor kunnen inzetten omdat het duurzame toepassingen bevordert en doordat we gezamenlijk iets doen aan het terugdringen van broeikasgassen.

Wordt er een verhoging van energietarieven en energiebelasting verwacht?

Dat is koffiedik kijken. Als de prijzen en belastingen stijgen, zullen echter steeds meer mensen mee gaan doen met een lokale energiecoöperatie. Als de prijzen en belastingen voor duurzaam opgewekte energie beter worden dan die voor fossiele energie dan wordt er, is onze overtuiging, steeds meer via lokale energiecoöperaties gewerkt. Het lijkt ons echter uitgesloten dat de prijzen en belastingen op fossiele brandstoffen gaan dalen op korte termijn.

Wat zijn de kosten van lidmaatschap?

Deze bedragen nog steeds € 20,- per jaar. Hiermee ondersteunt u de verdere ontwikkeling van de coöperatie. Leden die energie gaan afnemen via WeertEnergie worden het eerste jaar vrijgesteld van lidmaatschapsbijdrage (vanaf het moment dat hun energiecontract ingaat).

Zonnepanelen

Kan de te veel opgewekte energie van de zonnepanelen op mijn dak terug naar het net? Hoe veel moet ik investeren en hoe snel kan ik het terugverdienen?

In de wet staat dat het energiebedrijf mee moet werken aan saldering tot 5000KWh eigenverbruik. Alles wat je bij een verbruik meer dan dat terug levert aan het net zal tegen een lage prijs verrekend worden. De investering en terugverdientijd zijn afhankelijk van de grootte van de installatie, de samenstelling van de panelen, de plaats van je dak (enz.), de aanschafprijs, maar ook natuurlijk de eventuele prijsstijging van stroom de komende jaren. Hoe meer panelen hoe lager de gemiddelde Kwh-prijs en hoe sneller de terugverdientijd (gemiddeld nu 8-10 jaar). Stijgt de stroomprijs de komende jaren door met 6-7% dan is de terugverdientijd 7-8 jaar. Natuurlijk spelen ook fiscale zaken mee (bijv. BTW teruggaaf) en eventuele subsidies.

Waarom zijn er weinig initiatieven tot het plaatsen van zonnepanelen op openbare gebouwen en dergelijke?

Omdat dit nog niet financieel aantrekkelijk is, doordat de opbrengst van de zonnepanelen maar beperkt verrekend mag worden met het eigen verbruik van de particulieren die meedoen. Zoals je wel de opbrengst van de zonnepanelen op je eigen dak met je eigen verbruik mag verrekenen (salderen heet dat). Er komen wel af en toe subsidieregelingen die dit soort investeringen aantrekkelijker maken.

Kan een particulier die zijn eigen grond (of dak) beschikbaar stelt voor het plaatsen van zonnepanelen voor gemeenschappelijk gebruik daar ook financieel van profiteren, indien de opbrengst groter is dan het eigen verbruik?

Dat kan onder voorwaarden. Informeer bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zijn er vergunningen nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak, en op grond in het buitengebied?

Nee, er zijn geen vergunningen nodig binnen de bebouwde kom voor zonnepanelen die met de hellingshoek van het dak worden meegelegd. Ja, er zijn wel vergunningen nodig voor vrijwel alle andere situaties en ook voor monumentale panden. Op www.omgevingsloket.nl kunt u de zogenaamde vergunningscheck doen. Hier kunt u alle gegevens invoeren en zal er aangegeven worden of er in uw geval een vergunning vereist is. U kunt ook bij de gemeente informeren, of bij WeertEnergie.