Symbolische ingebruikname Zonnepark Leveroysedijk

Symbolische ingebruikname zonnepark Leveroysedijk

8680 zonnepanelen voorzien Weert en omgeving van opgewekte zonnestroom. Zonnepark Leveroysedijk zorgt voor een verwachte jaarlijkse productie van 5.139.000 kWh, wat ter vergelijking voldoende is om 1600 gemiddelde Nederlandse huishoudens een jaar van stroom te voorzien. KiesZon realiseerde het zonnepark in opdracht van energie coöperatie WeertEnergie.


Dataverbinding

Het zonnepark is aangesloten op de kabels en het inkoopstation van het naastgelegen, tevens door WeertEnergie ontwikkelde, windpark aan de A2. “Er is sprake van een dataverbinding tussen beide parken. Wanneer er sprake is van maximale wind- en zonkracht, worden de omvormers van het zonnepark ‘afgeknepen’. Ze produceren minder. Op deze manier zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt”, legt Ralph van Leeuwen, projectontwikkelaar bij KiesZon, uit.


Uitdagende locatie

Zonnepark Leveroysedijk is gelegen op een voormalig vuilstortplaats. Een locatie met een uitdaging, want waar de onderconstructie van een zonnepark doorgaans met palen in de grond wordt vastgezet, is dat door de samenstelling van de grond op deze locatie niet mogelijk. Een ballast constructie, waarbij gebruikt wordt gemaakt van het gewicht van beton, biedt hier de oplossing om het zonnepark te realiseren.


Ontwerp

Het zonnepark is zo ontworpen, dat er ruimte is om schapen te laten grazen. Daarnaast is gebruik gemaakt van lichtdoorlatende panelen, zogenoemde bifacial zonnepanelen, waardoor het groen op de bodem zicht beter kan blijven ontwikkelen.


Samenwerking

KiesZon kijkt terug op een mooie samenwerking met energiecoöperatie WeertEnergie. “De constructieve samenwerking van onze coöperatie WeertEnergie met Kieszon heeft het mogelijk gemaakt om ons zonnepark in de zeer korte tijd te realiseren. Van het eerste contact tot oplevering duurde 7 maanden. Dit zonnepark is een waardevolle toevoeging aan de faciliteiten van WeertEnergie om groene stroom te leveren en daarmee een bijdrage te leveren aan de energietransitie”, zegt Theo Jongeling, voorzitter van WeertEnergie.

Image

Mijn WeertEnergie