Leren van lokale circulaire projecten op station Weert

Leren van lokale circulaire projecten op station Weert

De lectoren (onderzoekers) en opleidingsmanagers van de technische opleidingen van Hogeschool Zuyd trapten op dinsdag 29 augustus hun nieuwe collegejaar af met het uitwisselen van ideeën rond drie lokale circulaire projecten. De Herenboeren Land van Weert, WeertEnergie en Ecodorp vertel-den er over hun duurzame initiatieven in de inspirerende omgeving van perron Zuyd, te weten de voormalige wachtkamers op station Weert.

“We zijn benieuwd naar hoe lokale projecten circulariteit toepassen, welke onderwerpen er bij hen leven en waar we verbindingen kunnen leggen om elkaar te helpen. Zo kunnen we onze studenten onderzoeksopdrachten geven waar deze lokale duurzame initiatieven iets aan hebben. Of stagiai-res inzetten op plekken, die leerzaam zijn voor onze studenten en tegelijkertijd genoemde initiatief-nemers werk uit handen nemen. Denk aan natuurinclusief en circulair bouwen, de inpassing vancir-culaire landbouw in het stedelijk gebied en de energietransitie”, zegt Peter Princen, de overkoepe-lende directeur van de technische opleidingen bij de Hogeschool Zuyd.

Deze middag staan kennismaken, vragen stellen, elkaar prikkelen en stimuleren centraal. Zo krij-gen Eric Hulshof en Henk Lambrichts van energiecoöperatie WeertEnergie vragen over de opslag van zonne- en windenergie in zoutbatterijen. Maar ook hoe kun je de opwek van duurzame energie combineren met allerlei typen oppervlakten, waardoor landbouwgrond en natuur zo weinig mogelijk wordt belast? Bij de Herenboeren Land van Weert waren de lectoren nieuwsgierig of droogte een probleem vormt bij het telen van gewassen. Bij het Ecodorp, kleinschalig en circulaire woonplan aan de Haanheuvelweg in Weert werd dieper ingegaan op de vorming van een community en hoe je gebruik kunt maken van bestaande gemeenschappen.

Image

Mijn WeertEnergie