In gesprek met Theo Jongeling
Bij de voordracht en benoeming van Theo Jongeling als algemeen bestuurslid op 22 juli 2021 zei Peter Gloudi de toepasselijke woorden: “Is het er toch van gekomen!” Theo is bijna vanaf de oprichting in 2012 lid van WeertEnergie. Tot een bestuursfunctie kwam het niet. Tot nu.
Voetafdruk verkleinen
Theo Jongeling (63 jaar) is al jaren bezig met duurzaamheid en het verkleinen van de ecologische voetafdruk. “We moeten zuiniger worden. Niet alleen op energie, maar op alles.” Hij ging van 4.000 m3 gas per jaar naar 200 m3 en heeft plannen om dat nog verder naar beneden te krijgen. “We wonen in een huis uit 1972. Ondanks dat we veel stookten, was het koud op de slaapkamers en liepen we ’s winters met dikke truien rond. Voor ons stond aanvankelijk het verbeteren van het wooncomfort voorop.
Woning verduurzamen
We zijn begonnen met isoleren en drievoudig glas aanbrengen. Volgens de leverancier waren we toen een van de eersten in Weert.” Dat Theo een voorloper was, bleek wel in 2012. “We hebben toen ons hele dak vol gelegd met zonnepanelen. Het haalde zelfs de site van de Federatie Welstand als mooi voorbeeld.” Later volgde een aardwarmtepomp op 75 meter diepte. Een tip van Theo: verduurzaam je huis niet in één keer, maar in fasen. Inmiddels is het in huize Jongeling een ware sport geworden om het energieverbruik lager en lager te krijgen en dingen her te gebruiken.
Levensloop
Theo werd geboren in Haarlem en studeerde Technische Natuurkunde in Delft. Als onderzoeker ging hij werken bij TNO in Delft. Zijn vakgebied was optica. Hij werkte aan lasers en glasvezels. Theo ontdekte dat zijn interesse meer bij business development lag en studeerde in de avonduren bedrijfseconomie aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. “Als business developer stel je vragen, zoals: wat kan je ermee en wie zit erop te wachten?” In 1989 stapte hij over naar DSM, waar hij business development manager werd. “In die functie heeft Theo heel veel gereisd, onder andere naar China, India, Rusland, Saoedi-Arabië en Brazilië. “Ik ontmoette mensen die gedreven waren om hun land te ontwikkelen. Daar kreeg ik energie van.”
Omslagpunt
In 2008 volgde een economische crisis. “Mijn vader overleed dat jaar en de wereld zag er door de crisis opeens anders uit.” Bij DSM kwam steeds meer aandacht voor duurzaamheid en het bedrijf ontwikkelde zich meer en meer richting lifestyle en voeding. "Voor mij was het tijd om de bakens te verzetten. Ik raakte betrokken bij 'Cradle to Cradle'-activiteiten. Dat was ook het moment om thuis concreet aan de slag te gaan met verduurzaming.”
WeertEnergie
In de zoektocht van het nieuwe bestuur van WeertEnergie naar iemand met veel ervaring op het gebied van projectmanagement, kwamen ze snel uit bij Theo Jongeling. “De Weerter Routekaart Energietransitie is een mooie uitdaging. Het is een onzeker project, waar alleen het doel van bekend is, namelijk: in 2040 is Weert energieneutraal. Via het zonnepark Altweerterheide, Coopstore-onderzoek en het windpark heeft WeertEnergie al veel expertise opgedaan. Ik kijk uit naar de samenwerking met de gemeente Weert om als WeertEnergie een goede bijdrage te leveren aan de Weerter energietransitie. Daar zet ik graag mijn schouders onder”, besluit Theo Jongeling.