Het Kennisplatform (KP) nam met 4 personen deel aan de workshop Bouwen fijnstofmeter samen met vrijwilligers van Newecoop/Zuidenwind.

Fijnstofmeters in Weerterland

Antoine Savelkou, lid van het Kennisplatform had het initiatief genomen voor de workshop, waarmee wordt bijgedragen aan een goed gedekt netwerk van fijnstofmeters in het Weerterland (Weert, Nederweert, Leudal). Het initiatief  is deel van een wereldwijd citizen science (burgerwetenschaps) initiatief, Sensor.Community.

Meters

De meters bestaan uit vrij te verkrijgen elektronica en zijn met het internet verbonden via de wifi thuis. Ze zijn minder nauwkeurig dan professionele meters, maar worden onder andere na een correctie op basis van luchtvochtigheid gebruikt om data van het RIVM aan te vullen.

Fijnstofdeeltjes

De fijnstofmeters meten fijnstofdeeltjes van 2,5 en 10 micrometer groot (PM2.5 en PM10). Na registratie kun je de data online op kaarten van onder andere het RIVM bekijken: https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/

herkomst-luchtverontreiniging

De data is publiekelijk beschikbaar, zodat deze ook voor eigen analyses gebruikt kunnen worden. Zo is op onderstaande grafiek duidelijk de invloed van het vuurwerk ontsteken (jaarwisseling) te zien en dat een meter nog gekalibreerd moet worden.

pm10-tijdens-jaarwisseling

Oproep

Deze workshop gaf inzichten in meettechnieken die ook zullen gaan spelen bij het in kaart brengen van de energiebehoeften in Weert. Ze vormen maar een klein deel van de vraagstukken rond de energietransitie waar wij ons binnen het Kennisplatform mee bezig houden. Mocht je interesse hebben in activiteiten van het Kennisplatform of als inwoner van Weert in het meten van de luchtkwaliteit, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Image

Mijn WeertEnergie