Curtailment-regeling zonnepark Leveroysedijk

Curtailment-regeling zonnepark Leveroysedijk

Ons nieuwe zonnepark tussen de Leveroysedijk en de Galgebergweg levert al vanaf eind oktober volop groene stroom. Tot en met april 2024 is dat ruim 1 miljoen kWh, terwijl de jaarprognose ca. 5 miljoen kWh is.

Curtailment-regeling

Eén onderdeel van het park is echter nog niet gereed, en dat is de zogenaamde curtailment-regeling. Met de curtailment-regeling kan het zonnepark afgeschakeld worden in geval van negatieve stroomprijzen. Negatieve stroomprijzen zullen in de toekomst vaker gaan optreden door de voortdurende toename van het aanbod van energie van met name zonneparken.

Samenwerking met powercontrol-regeling 

De realisatie van de curtailment-regeling is bemoeilijkt en vertraagd, doordat de beoogde curtailment-regeling niet goed samen bleek te gaan met de reeds operationele powercontrol-regeling (die de belasting van de kabel bewaakt). Er wordt met de hoogste prioriteit gewerkt aan een curtailment-regeling die onafhankelijk werkt van de powercontrol. De eerste testen daarvan zijn goed verlopen. We vertrouwen er nu op dat dit naar behoren gaat werken.

Contractvorm PPA

Om directe levering aan de gemeente en andere grote afnemers mogelijk te maken, hebben wij in oktober gekozen voor een contract met SamenOm, wat voor ons zogenaamde zelflevering mogelijk maakt. Dit maakt echter dat we de stroom die we (nog) niet via zelflevering kunnen verkopen, moeten verhandelen op de stroommarkten met dagprijzen en kwartierprijzen.

De huidige marktcondities maken de afrekening van de stroom zeer grillig en dat heeft een impact op wat we onder de streep overhouden. Ten opzichte van de begroting vallen de resultaten tot nu toe tegen en het heeft voor het bestuur een hoge prioriteit minder afhankelijk te worden van de grilligheid van de markt. We gaan in samenspraak met SamenOm nu zo spoedig mogelijk naar een andere contractvorm (een zogenaamde PPA). Ook dan is echter nodig dat de curtailment-regeling goed werkt.

Afhankelijk van SDE-subsidie

Voor de hoogte van de opbrengst van ons park zijn wij grotendeels afhankelijk van de SDE-subsidie. De hoogte daarvan weten wij pas na het verstrijken van dit kalenderjaar. De subsidie wordt ook betaald voor productie van groene stroom bij negatieve prijzen met aan maximum van 6 aaneengesloten uren. Toch is het van belang voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet dat het systeem dan afgeschakeld wordt.

Het verlies van subsidie door minder geproduceerde stroom tijdens afschakelen bij negatieve stroomprijs wordt gecompenseerd door een vergoeding van SamenOm.

Image

Mijn WeertEnergie