Even bijpraten - Kennisplatform

Even bijpraten - Kennisplatform

Enig idee hoe ver het met de vier projecten van het Kennisplatform is? Op deze vraag geeft Hans de Jong, voorzitter van het Kennisplatform van WeertEnergie graag antwoord. “De projectleiders hebben niet stilgezeten. Binnenkort start een pilotprojekt voor de aanleg van twee mini-laadpleinen in Weert. Voor het nieuwe bouwplan nabij de Stadsbrug wordt aquathermie toegepast, waarbij warmte wordt onttrokken uit het water van de Zuid-Willemsvaart. Daarnaast komt er een pilot waarbij vijftien bestaande woningen na renovatie via waterstof worden voorzien van warmte. En vanuit het project Zonneweiden 2.0 wordt breder gekeken naar het ecologisch systeem en de landbouwvisie van de gemeente Weert.”

Samenstelling

Bij de vorige Algemene Ledenvergadering (ALV) op 28 november stelden de leden van het Kennisplatform zich voor. Dat zijn: 


  • Hans de Jong - coördinator
  • Bas Vos - projectleider laadpleinen
  • Peter Ramaekers projectleider waterstof
  • Wim op den Buysch - projectleider aquathermie
  • Menno van den Donker - projectleider zonneweiden 2.0

Zij vertelden enthousiast over hun initiatief en kregen van de aanwezige leden van de ALV een ‘go’ om hun idee verder te ontwikkelen.

Doel

“Het Kennisplatform is opgericht op initiatief van het bestuur van WeertEnergie om te kijken wat de volgende stappen kunnen zijn die WeertEnergie in de energietransitie kan en wil zetten,” vertelt Hans de Jong. Het zonnepark Altweerterheide is gerealiseerd. Het Windpark Weert bevindt zich bijna in de uitvoerende fase. Om niet in een zwart gat terecht te komen, inventariseert het Kennisplatform welke andere initiatieven mogelijk zijn, analyseert daarvan de haalbaarheid en de toepasbaarheid in Weert. De projectleden gaan ook op zoek naar stakeholders die erin willen investeren. “Na dit uitvoerige pionierswerk kan een initiatief uitgroeien tot een volwaardig project, zoals het zonne- en windpark,” zegt Hans. 



Schilderij met lijst

Hans vergelijkt het Kennisplatform met een schilderij. “Op dit moment bestaat het schilderij uit vier vlakken. Vier initiatieven met een elk een projectleider. Iedere projectleider heeft een eigen vlak, waarbinnen hij schildert. Ook heeft iedere projectleider zijn eigen stijl. De vlakken tonen vergezichten die steeds concreter worden. Bij elkaar geven de vlakken een toekomstbeeld van de energietransitie in Weert. Het mooie van mijn functie is dat ik van bovenaf naar het schilderij mag kijken en als een soort lijst fungeer die het schilderij bij elkaar houdt.” Hans zorgt voor de onderlinge afstemming en heeft regelmatig contact met bestuurslid Henk Lambrichts en de gemeente Weert over de voortgang en mogelijkheden.

Versterking gezocht

Het Kennisplatform bestaat uit enthousiaste en bevlogen vrijwilligers. Zij doen belangrijk werk, en hebben leden om zich heen nodig die meehelpen. Denk aan het verrichten van uitzoekwerk, denkwerk en schrijfwerk. Het is belangrijk om de actualiteit in de gaten te houden en te kijken of een innovatie op een bepaalde manier in Weert toepasbaar is. “Op het gebied van de energietransitie is veel gaande. Dat vraagt veel tijd om het in kaart te brengen. Daarbij kan het Kennisplatform hulp goed gebruiken.” Hans voegt toe: “Over twintig jaar wil Weert een energieneutrale gemeente zijn (2040). Dat betekent dat als je nu veertig bent, je dan zestig bent. Het geeft maar eens aan hoe dichtbij het is, maar ook dat we er allemaal mee te maken krijgen.”

Meld je aan

Vind je het leuk om mede richting te geven aan de energietransitie in Weert? Meld je als vrijwilliger aan voor het Kennisplatform bij Hans de Jong via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per gsm 06 1890 73 76.

Terug naar de nieuwsbrief februari/maart 2020

Image

Mijn WeertEnergie