WeertEnergie vraagbaak voor O&O-opdracht Het College

WeertEnergie vraagbaak voor O&O-opdracht Het College

Voor hun duurzaamheidsopdracht bezochten drie groepen eerstejaarsleerlingen, die het vak On-derzoeken & Ontwerpen (O&O) op Het College volgen, afgelopen week de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert. Henk Lambrichts, bestuurslid van WeertEnergie, maakte ze wegwijs in de isolatiematerialen en moderne technieken om van het gas af te gaan.

De leerlingen hadden als opdracht meegekregen, maak in een bestaande sporthal zeven appartementen, die aan de huidige isolatienormen voldoen en helemaal van het gas af zijn. Ook het ontwer-pen van een technische ruimte voor bijvoorbeeld een warmtepomp hoorde erbij. “De maatvoering, van hoe groot en dik materialen zijn, is best lastig”, vertelt Henk. Aan tafel laat hij verschillende soorten isolatiematerialen zien. “De kinderen kunnen zich er zo een betere voorstelling van maken.”

Bij de keuze voor een binnenmuur van steen of hout wordt duidelijk dat ze allebei voor- en nadelen hebben. Zo kost het bakken van steen veel fossiele brandstof. Is klei een grondstof die steeds schaarser wordt. Maar kan je steen gebruiken als drager van zware constructies en neemt het makkelijk vocht en warmte op. Daar tegenover staat dat hout minder schadelijk is voor het milieu. Maar weer minder goed een constructie kan dragen en vocht en warmte minder goed vasthoudt. Tja, wat kies je dan?

Henk vindt zo’n O&O-opdracht een prima manier om kinderen bewust te maken van in dit geval duurzaam bouwen. “Het visualiseren en erover te vertellen, roept nieuwe vragen op en zet de leerlingen aan tot nadenken. Want hoe bouw je nou zonder fossiele brandstoffen en met bouwmaterialen die het milieu zo min mogelijk belast, terwijl je toch zo’n groot mogelijk woongenot nastreeft?”

Image

Mijn WeertEnergie