Zon op dak Weert

Zon op dak Weert

In opdracht van het bestuur zijn Jens Gort en Hidde van Beek, studenten Sustainable Innovation aan de TU/e, aan de slag gegaan met het project Zon op Dak Weert.

“We willen zonnepanelen toegankelijker maken voor bedrijven en later ook particulieren. Ze als het ware ontzorgen bij het plaatsen van zonnepanelen op hun dak”, legt Hidde uit. Het landelijk, maar ook gemeentelijke beleid is erop gericht zoveel mogelijk zonnepanelen op daken te leggen. Het vullen van daken heeft een hogere prioriteit dan het plaatsen van panelen op land.

“Het past ook helemaal bij de doelstellingen van de WeertEnergie. Namelijk zorgen dat we samen stappen zetten in de Weerter energietransitie.” 

Als eerste hebben Hidde en Jens een database gebouwd met daarin de adressen van bedrijven en particulier/woonhuizen met geschikt dakoppervlakte.

Het mooie van het project is dat bedrijven alleen maar hoeven te investeren. "Wij luisteren naar de wensen, kijken naar de mogelijkheden en vragen offertes aan. Vervolgens neemt Soltronergy de technische begeleiding van het plaatsen van de installatie op zich.” 

Gaandeweg het project ontdekten Hidde en Jens dat 40 tot 50 % van de bedrijfsdaken niet geschikt is. “Vaak kan de dakconstructie het gewicht van de zonnepanelen niet aan.” Voor het oplossen van dit probleem kwamen ze uit bij Solarge in Weert, die lichtgewicht zonnepanelen maakt.

Verder zochten de studenten naar samenwerkingspartners. Binnenkort hebben ze een gesprek met Natasja Geelen van Parkmanagement Weert. Een mooie ingang, zeker als je bedenkt dat bij het Parkmanagement ca. 340 bedrijven zijn aangesloten. “We willen eerst een pilot doen om te kijken hoe alles in de praktijk werkt. Wellicht moeten we onze werkwijze of doelen nog iets bijstellen.” Hidde en Jens hebben het projectplan bijna klaar en op korte termijn geeft het bestuur een go or no go. 

Image

Mijn WeertEnergie