In gesprek met Hidde van Beek

In gesprek met Hidde van Beek

Hidde van Beek (21 jaar) is vanaf het begin actief betrokken bij de Warm Wonen Winkel in Weert. Hij studeert Sustainable Innovation aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij zit in de afrondende fase van zijn bachelor en heeft onlangs de cursus Energiecoach succesvol afgerond.

Duurzaamheid

Hidde heeft zijn studiekeuze en interesse in duurzaamheid niet van een vreemde. Zijn vader is jarenlang voorzitter van de energiecoöperatie Leudal Energie geweest. “Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen waar we nu voor staan. Het is belangrijk dat de aarde niet verder opwarmt. Anders is er straks geen leven meer op aarde. Het gaat om de toekomst van mijn generatie en die daarna. Ik wil daar een bijdrage aan leveren en onderdeel zijn van de oplossingen.”

Achtergrond

Hidde is in Roermond geboren en opgegroeid in Heythuysen. Hij sport graag en speelde lange tijd op hoog niveau hockey, maar moest daar vanwege blessures mee stoppen. “Ik tennis nu en ga naar de sportschool. In de winter ski ik graag.” Hidde is breed georiënteerd. Iets wat goed van pas komt bij z’n studie. “We worden breed opgeleid, waardoor we op allerlei terreinen inzetbaar zijn.” Hidde vindt het wel jammer dat er geen stage in de opleiding zit. Als hij in juni 2023 klaar is met de studie wil hij een tussenjaar doen om praktijkervaringen op te doen. “De praktijk vind ik erg belangrijk. Ik wil zo snel mogelijk iets doen en het gevoel hebben dat er iets gebeurt.”

WeertEnergie

Via zijn vader is Hidde in aanraking gekomen met WeertEnergie en specifiek de Warm Wonen Winkel. Tijdens een bijeenkomst van de voorzitters van drie aangrenzende energiecoöperaties vertelde voorzitter Kees de Korver dat WeertEnergie bezig was met het opzetten van een infocentrum. Een zichtbare plek in de binnenstad van Weert, waar mensen advies kunnen krijgen voor het besparen van energie. “Toen ik begon, was het pand aan de Meikoel nog helemaal kaal. Er zijn grote stappen gezet qua inrichting, maar ook qua bezoekersaantallen. “We zitten in een energiecrisis en nu het buiten kouder wordt, neemt het aantal aanvragen alleen maar toe.”

Warm Wonen Winkel

Regelmatig is Hidde te vinden in de Warm Wonen Winkel. “Ik vind het leuk om mensen te helpen die met allemaal vragen binnenlopen.” Naast bezoekers te woord staan, is Hidde verantwoordelijk voor de bezetting van de Warm Wonen Winkel. Omdat er in het begin veel gaten in het rooster zaten, heeft hij onder zijn studiegenoten gerecruit. “Deze bijbaan biedt je de mogelijkheid om ervaring op te doen in het werkveld van je studie. Bovendien kan je doorgroeien naar Energiecoach.”

Energiecoach

Inmiddels heeft Hidde de opleiding voor Energiecoach gevolgd. Tijdens de fysieke groepsbijeenkomsten en online modules worden isoleren, installaties en gesprekstechnieken behandeld. “Vaak wordt het voeren van een gesprek onderschat, terwijl dat één van de belangrijkste dingen is.” Hidde staat te trappelen om als energiecoach aan de slag te gaan. “In de winkel ben je aan de voorkant met de vragen van de bezoekers bezig. Als Energiecoach maak je rapporten van de ingevulde woningstatussen en kom je bij de mensen thuis. De combinatie vind ik erg leuk.”

Hidde nodigt iedereen uit om eens binnen te lopen bij de Warm Wonen Winkel of een Praatje over een duurzaam onderwerp op de donderdagavonden te volgen. “Je steekt er altijd iets van op.”

Image

Mijn WeertEnergie