In gesprek met Gé Moonen
Vanaf het prille begin is Gé Moonen voorzitter van de Coöperatieraad van WeertEnergie. Hij heeft de organisatie zien groeien en is trots op wat er in korte tijd allemaal is bereikt. “We zetten versneld stappen om groene energie op te wekken die nodig is in Weert.”
Duurzaamheid
Binnenkort wordt Gé Moonen opa. Het maakt hem nog bewuster van de overlevingskansen van de aarde. “De klimaatverandering is ongekend. We moeten allemaal in beweging komen.” Al vroeg zag hij hoe belangrijk duurzaamheid is. Hij stortte zich als directeur van Moonen Packaging op het maken van duurzame verpakkingsmaterialen. “Verpakkingsmaterialen hadden en hebben een slechte naam door de grote impact op het milieu. Het triggerde me. Hoe kunnen wij onze klanten helpen om hun artikelen duurzamer te verpakken?” Hij experimenteerde met materialen die minder afval gaven, zoals afval van suikerriet, gerecycled karton en bioplastics. “We waren pionier en één van de weinige bedrijven die de transitie naar duurzaamheid heeft gemaakt.” Iets wat niet onopgemerkt bleef. Moonen Packaging viel vele malen in de prijzen. Zo werd Moonen in 2014 het Groenste bedrijf van Nederland en ontving Gé in 2016 de Weerterlandprijs.
Moonen Packaging
Ondernemen heeft Gé van huis uit meegekregen. Zijn opa startte in 1955 een kruidenierszaak in Nederweert, die uitgroeide tot Moonen papier en later Moonen Packaging. Wie kende niet de Cash en Carrywinkels in Weert, Hasselt, Eindhoven, Nuth, Den Bosch en Antwerpen? Zeg maar een soort Sligro (groothandel) in verpakkingsmaterialen. In 1989 kwam Gé in de zaak. Voor zijn HEAO-opleiding bedacht hij een businessplan voor een zusteronderneming in België. Hij voerde dat uit en het bleek heel succesvol. In 1995 stapte zijn vader uit de zaak en verhuisde Gé naar het hoofdkantoor in Weert. In 2006 kocht Gé de zaak over en breidde die verder uit. Inmiddels levert Moonen Packaging in meer dan 27 landen. Medio 2018 is Moonen Packaging overgenomen door de Zweedse Optigroup. En eind december 2019 droeg Gé Moonen de leiding over aan het nieuwe bestuur. Momenteel is Gé actief bij WeertEnergie en allerlei adviesorganen, waaronder Keyport. Keyport is een regionaal samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs- en kennisinstellingen en heeft als doel samen uit te groeien tot een sterke regio, een sterk en innovatief MKB en uitstekende carrièrekansen voor afstudeerders een werkenden.
WeertEnergie
Hoe Gé Moonen bij WeertEnergie terecht kwam laat zich raden. Peter Gloudi, de voormalige voorzitter, benaderde hem vanwege zijn duurzame bedrijfsachtergrond.“WeertEnergie is een supergoed initiatief en levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in Weert.” Gé Moonen nam zitting in de Coöperatieraad en is sindsdien niet meer weggeweest. “Als Coöperatieraad houden we namens de leden toezicht op het bestuur. We controleren en stellen kritische vragen en sparren mee om WeertEnergie een succesvolle coöperatie te laten blijven en verder te groeien.
Toekomst
De toekomst van WeertEnergie ziet Gé Moonen rooskleurig in. WeertEnergie ontwikkelt belangrijke duurzame energieprojecten en is een belangrijk klankbord voor de gemeente Weert. Hierdoor wordt het makkelijker om iets nieuws te ontwikkelen en wordt de energietransitie versneld. “We kunnen niet in de toekomst kijken, maar ik verwacht dat naast wind- en zonne-energie, waterstof een belangrijke rol daarin gaat spelen als drager van energie.”