Windpark Weert - voortgang

Windpark Weert - voortgang

In de afgelopen tijd is er veel vooruitgang geboekt bij de bouw van windpark Weert. Vlak voor kerst was de montage van de grote onderdelen van windmolen 2, bij de brug over de A2, een feit. Op 15 januari was de windmolen langs de A2 gereed. Het laatste transport van grote onderdelen vond zaterdagmorgen 22 januari 2022 plaats.

De vrachtwagens met de onderdelen stonden geparkeerd bij de spoorwegovergang en in de nacht van zondag op maandag reed het transport over het spoor en werden de onderdelen afgeleverd op de juiste locatie. De grote kraan was al opgebouwd en door het windstille weer op zondag 23 januari kon er begonnen worden met het plaatsen van de torensegmenten. De afgelopen dagen was de wind echter een spelbreker, waardoor de wieken pas later kunnen worden gemonteerd.

 

Bekabeling molen 1 en 2

Hoewel windmolen 1 en 2 gereed lijken om stroom te gaan produceren, vinden daar komende tijd nog tal van werkzaamheden plaats. Zo moet de binnenbekabeling, een lift en elektronica worden gemonteerd. Daarna begint het instellen en controleren. De verwachting is dat in de eerste week van maart begonnen wordt met proefdraaien van windmolen 2. Als de wieken draaien, worden er allerlei testen gedaan. Gelijktijdig werken monteurs aan de montage van de bekabeling, lift en elektronica van molen 1. Als laatste zijn deze werkzaamheden voor molen 3 gepland. Zo zal het proefdraaien van de molen 1 en 3 eind maart en begin april plaatsvinden.

 

Inkoopstation en bouwwegen

Watt-Infra, de aannemer voor infrastructuur zorgt voor de aansluiting van de kabels die de molens met elkaar verbinden en sluit die aan op het elektriciteitsnet van Enexis in het inkoopstation. Verder is het tijd om alle tijdelijke bouwwegen te verwijderen. Volgens de planning zal Kiggen, als onderaannemer van Watt-Infra, daar eind februari mee beginnen. De weggehaalde teelaarde wordt weer teruggebracht en geschikt gemaakt voor landbouw. De half verharde toegangsweg naar en rond de molens blijft aanwezig. Dat is nodig voor toekomstig onderhoud. Deze werkzaamheden zullen 3 à 4 weken in beslag gaan nemen.

 

Verslag van deelnemer online kijkje bij de bouw

Het fysieke kijkje bij de bouw kon door de coronamaatregelen niet worden gehouden. In de plaats daarvan vond op 7 januari 2022 een webinar plaats. Zo’n 270 mensen namen deel aan de virtuele rondleiding. 


Jan Weerts van KIVI Limburg Zuid en Noord- en Midden-Limburg was één van de deelnemers van het online kijkje bij de bouw. Tijdens de webinar stelde hij een aantal vragen. Zijn vragen en de gegeven antwoorden vind je terug in zijn kundige verslag. In het verslag gaat hij uitgebreid in op de technische aspecten van de molens en benoemt hij wat er in getoonde films wordt gezegd. De informatie wordt verduidelijkt met relevante foto's. Echt het lezen waard!


De gehele presentatie is terug te zien op onze website www.windparkweert.nl.

 

Energielessen op school

Voor de bovenbouw van de basisschool IKC Leuken, dat zijn 8 klassen met in totaal ca 240 leerlingen, zijn door Windpark Weert gastlessen over de windmolens gegeven. In aanvulling daarop hebben de leerlingen van de groepen 7 en 8 elk een kleine molen gebouwd. Deze is voorzien van een zonnecelletje en een elektramotortje, zodat bij licht op de zonnecel het motortje de wieken laat draaien.


De groepen 5 en 6 zijn gestart met het maken van een windzak, windvogel of windkommetjes. Het zou mooi zijn als er één of meerdere daarvan in een duurzame uitvoering bij de molens komt te staan. Het geplande bezoek aan de bouw door de kinderen kon door de coronamaatregelen en hijswerkzaamheden helaas niet doorgaan.

Image

Mijn WeertEnergie