Gerard te Boekhorst kwartiermaker Holding WeertEnergie

Gerard te Boekhorst kwartiermaker Holding WeertEnergie

Vanaf 1 februari 2022 begint Gerard te Boekhorst als kwartiermaker bij de Holding van WeertEnergie. “Zonder al te zakelijk te zijn en met respect voor de mensen wil ik de organisatie verder professionaliseren en klaarmaken voor de toekomst.”

Zonnepark Altweerterheide

Gerard is geen onbekende binnen WeertEnergie. In 2018 nam hij het project zonnepark Altweerterheide over van Peter Ramaekers. “Ik sprong op een rijdende trein, maar gelukkig lag niet alles vast en heb ik zelf nog dingen kunnen bepalen.” Mede door Gerard is de transformator opgeschoven naar het middenterrein van het zonnepark. “Achteraf bleek dat zelfs nog economischer, omdat je minder lange kabels nodig hebt.” De vele contacten en overleggen, waaronder met de Veiligheidsregio heeft hij als heel prettig ervaren.

Rescoop Limburg

Na de opening van het zonnepark Altweerterheide in 2019 is Gerard geenszins op zijn lauweren gaan rusten. Binnen Rescoop Limburg zijn allerlei plannen voor grootschalige zon- en windprojecten. Op dat moment zaten Peter Gloudi, oud-voorzitter WeertEnergie, en penningmeester Jan Scholts van WeertEnergie in het bestuur van Rescoop Limburg. Zij stimuleerden Gerard om te solliciteren naar opleidingscoördiator grootschalige zon- en windprojecten. Inmiddels zijn er twintig projectleiders opgeleid. Daarnaast is hij provinciaal coördinator ontwikkelfonds en kwartiermaker projectbureau van Rescoop Limburg. Beide functies legt Gerard nu neer om zich te kunnen focussen op zijn kwartiermakerschap bij WeertEnergie. “Ik ben heel faciliterend ingesteld en vind het mooi als het lukt om mensen te helpen.”

Energie-actief huis

Gerards enthousiasme voor de energietransitie en de technische ontwikkelingen zie je ook terug in zijn huis, dat helemaal energieneutraal is. Zelf noemt Gerard het een energie-actief huis. “Dat betekent dat we energie overhouden en die verkopen. Ons huis kunnen we met een kaars verwarmen.” Het hele dak ligt vol met zonnepanelen: 66 dunne filmpanelen. Verder zijn het dak, de vloer en de muren supergoed geïsoleerd. Dat geldt ook voor de ramen. Verder wordt het huis verwarmd met een warmtepomp. “In de vier jaar dat we erin wonen, hebben we veel mensen op bezoek gehad met vragen over het verduurzamen van hun huis. Het mooie van techniek is dat je het kunt inpassen. Het hoeft er niet uit te zien als machinekamer. Je kunt het mooi en comfortabel maken.”

Meegroeien

Gerard is geboren in Maarheeze en opgegroeid in Sterksel. De interesse voor techniek begint al op jonge leeftijd. Hij doet elektrotechniek op de LTS, MTS, HTS en volgt daarna op de TU/e de studie bedrijfskunde. Zijn eerste baan is tekenaar/ontwerper bij het familiebedrijf W&G. Hij groeit mee met het bedrijf: wordt calculator, volgt de hbo-opleiding personeelsmanagement en wordt directeur. Na twintig jaar stapt Gerard over naar het bedrijf Mansveld in Eindhoven, waar hij mede-aandeelhouder wordt en verantwoordelijk voor de verkoop en productie. Bij deze processen voelt Gerard een grote zorgplicht voor de mensen in het bedrijf. Bij Mansveld wordt zijn interesse in duurzaamheid aangewakkerd. Het bedrijf sponsorde de lichttoren in Eindhoven. Met op de 1e etage het duurzaamheidscentrum, waarvan Peter Gloudi een van de initiatiefnemers was. Peter Gloudi bracht Gerard in contact met WeertEnergie. “WeertEnergie staat dichtbij me. Ik ken de coöperatie en weet dat vele fijne mensen zich inzetten voor de energietransitie.”

Image

Mijn WeertEnergie