In gesprek met Paul Scheenaard

In gesprek met Paul Scheenaard

Sinds 2018 is Paul Scheenaard lid van WeertEnergie. De achternaam doet wellicht een belletje rinkelen. Hij is de vader van Lisa Scheenaard. Zij won afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen in Tokio brons op het roeinummer dames dubbel twee. “Natuurlijk ben ik hartstikke trots. Het onderstreept mijn stelregel dat als je iets heel graag wilt en je hebt het geluk dat je het fysiek aan kan, dat je dan alles kan bereiken. Maar je moet wel op de onderste tree beginnen.”

Roeien

Net als zijn dochter Lisa is Paul vaak in een roeiboot te vinden. Hij roeit bij de roeivereniging Beatrix in Eindhoven. “Door Lisa ben ik gaan roeien. Op haar zeventiende ging ze in Eindhoven studeren aan de universiteit en ontdekte daar het roeien.” Dat de weg naar de top zwaar is, illustreert Paul met een voorbeeld. “Als Lisa belde om langs te komen, dan wisten we dat ze vaak geen energie meer had om zelf te koken. Ze at dan mee en viel daarna van vermoeidheid in slaap.”

Binnenvaart

Paul is in 1951 in Leidschendam geboren. “Net na de oorlog waren de grondstoffen schaars. Kleren werden van kleren gemaakt. Vervolgens heb ik de welvaart alleen maar zien groeien.” Van huis uit was Paul meubelmaker, maar hij heeft ook in de bouw, horeca gewerkt en jaren als matroos en stuurman op de binnenvaart gevaren. Alle rivieren van Nederland heeft hij gezien. Hij voer onder andere naar Antwerpen, Karlsruhe en Delftzijl. “Op mijn dertigste had ik al ik meer werkgevers gehad dan dat ik in jaren oud was en ben toen als zelfstandige verdergegaan”, lacht Paul.

Weert

In 1975 vestigden hij en zijn vrouw Margriet zich in Weert. “Ze liep stage bij juwelier Wehkamp in het oude postkantoor (huidige Siebel) en zijn na de stage blijven plakken in Weert.” Na alle opgedane ervaringen ging Paul als meubelmaker aan de slag en startte in 1981 een meubel- en houten speelgoedwinkel op de Biest. Het bedrijf draaide goed, maar in 1994 ging het toch failliet. Aangezien Paul meer vakman dan handelsman was.

Consequent

Het faillissement bracht een ommekeer bij Paul te weeg. “Vanaf dat moment ben ik nog bewuster en gezonder gaan leven. Zo eten en drinken we wat de natuur ons geeft, evenwichtig en zoutarm.” Hoog in het vaandel staat: consequent zijn en daar de consequenties van dragen. Hiermee bedoelt Paul “Als je het onderste uit de kan wilt, je de klep op je neus krijgt”.

Mensen bij elkaar brengen

Na jaren klusbedrijf Hand en Span gerund te hebben heeft hij meer tijd voor zijn grote hobby, waar Paul veel plezier aan beleefd, is het organiseren motortrips hier in de buurt en van motorreizen over ook onverharde wegen/paden door Frankrijk, Italië etc. “Met deze reizen breng ik mensen bij elkaar. We kamperen bij voorkeur “wild” hoog in de bergen. Alles zo basic mogelijk. Een grote platte steen is bij wijze van spreken onze tafel. We genieten van het alles samendoen, wat voor verbinding zorgt.”

Energietransitie

Het samen dingen doen, is voor Paul een van de redenen om lid is worden van WeertEnergie. “Het mooie van WeertEnergie is dat er samen naar oplossingen wordt gezocht. Bovendien is het ecologisch gezien goed dat de duurzame stroom hier wordt opwekt. In de eigen buurt. Het maakt je minder afhankelijk en scheelt CO2 belastende olietransporten.” Paul heeft 8 zonnepanelen op zijn dak liggen en denkt na over nog eens 9 panelen. Echter de schaarste aan grondstoffen voor het produceren van zonnepanelen en het recyclen ervan houden Paul bezig. “Het is belangrijk dat we geen roofbouw plegen op de aarde.” In windmolens ziet hij niet zoveel. ”Ze zijn duur in aanschaf en onderhoud en als het stil is, houden ze je wakker.” Positiever is hij over waterstof, het distilleren van zeewater om droogtes op onze planeet aan te pakken en daarmee vruchtbaarder te maken en het winnen van warmte uit het zeewater (aquathermie).

Image

Mijn WeertEnergie