Feestelijke opening Infopunt Zonnepark Altweerterheide

Feestelijke opening Infopunt Zonnepark Altweerterheide

Vrijdag 2 juli om 14.00 uur wordt het kunstwerk bij het Zonnepark Altweerterheide aan de Bochol-terweg 85 feestelijk onthuld door wethouder Wendy van Eijk en de kunstenares Inge de Monte. Het kunstwerk maakt deel uit van het Infopunt, welk hiermee officieel wordt opengesteld. Het is een initiatief van WeertEnergie en mede mogelijk gemaakt door RICK, Samenfonds 0495 en andere sponsoren.

Groene stroom

Om het zonnepark meer te betrekken bij Altweerterheide en het een waardevolle invulling te geven, ontstond in 2019 het idee om een Infopunt bij de entree van het zonnepark te realiseren. In 2021 is het een plek geworden waar het fijn toeven is. Fietsers kunnen er gratis hun elektrische fiets opgeladen met groene stroom van het zonnepark. Wandelaars en fietsers kunnen even uitrusten aan de picknicktafel. Op een kleurrijk en informatief bord is onder andere te zien wat het zonnepark op dat moment opbrengt. Verder nodigt het vrolijke kunstwerk ‘Gemozaïekte zonne-paneel’ jong en oud uit om het van dichtbij te gaan bekijken.

Blauwe plek

Vrijwilligers van de stichting Weerterlandhout hebben de houten picknicktafel, informatiebord en fietsoplaadpunten gemaakt van hout van omgewaaide bomen in Weert. De blauwe plek op de picknicktafel is ontstaan door kogels uit de Tweede Wereldoorlog, die in de eikenboom aan de Helmondseweg in Weert zijn gaan oxideren.

Kunstwerk

Het kunstwerk heeft Inge de Monte samen met de leerlingen van de basisschool St. Jozef Alt-weerterheide gemaakt. Het ‘Gemozaïekte zonnepaneel’ bestaat uit een betonnen plaat, die bekleed is met vierentwintig panelen van glasmozaïek, liggend op een schuine stenen sokkel. In de klas hebben de leerlingen nagedacht over hun eigen toekomst en de toekomst van de wereld. Ze hebben daar tekeningen en mini-capsules van gemaakt. Kunstenares Inge heeft de tekeningen geabstraheerd tot herkenbare taferelen. Vervolgens hebben de kinderen de panelen van glasmozaïek gecreëerd.

Tijdcapsule

Aan het kunstwerk is een tijdcapsule toegevoegd. In de muur van het kunstwerk zit een steen los. De tekeningen/mini-capsules van de kinderen gaan op vrijdag 2 juli in 2 buizen in het kunst-werk. Hierna wordt de steen dichtgemetseld. Het is de bedoeling dat deze steen na 15 jaar weer wordt losgemaakt om te zien of de toekomst, zoals de kinderen die hebben getekend, er dan daadwerkelijk zo uitziet.

Image

Mijn WeertEnergie