In gesprek met Theo Gransier

In gesprek met Theo Gransier

Theo Gransier is sinds een aantal maanden lid van WeertEnergie. Hij reageerde op onze perenboomactie in maart/april. Benieuwd wat hem ertoe aanzette en wat hem zoal bezighoudt?

Meten is weten

De groene perenboom staat inmiddels te pronken in zijn tuin. “De boom heb ik meteen met mijn kleinzoon geplant en is goed aangeslagen”, zegt Theo. Theo staat positief tegenover WeertEnergie en de energietransitie, maar hij is ook kritisch. “Weert wil in 2040 energieneutraal zijn. Dat is een nobel streven. Ik zou het graag scherper met cijfers onderbouwd zien. Volgens mij begint het met meten. Hoe meten we dat we minder energie nodig hebben?” Als voorbeeld noemt Theo het project Warm Wonen in Weert. Stel dat in twee jaar tijd 3.000 huizen van label D naar B gaan. Hoeveel minder gasverbruik levert dat op? “Met een nulmeting, kan je nu al een prognose maken en die tussentijds bijstellen. Dan weet je of je op de goede weg bent en je doelen haalt.” Theo benadrukt dat de energietransitie praktisch en betaalbaar moet zijn. “Informeer mensen goed met feiten en zorg dat de kostenstijging behapbaar blijft.”

Energieneutrale woning

Theo (63 jaar) woont in een oud huis op een van de singels in Weert. In 2012 kocht hij het huis samen met zijn echtgenoot. “We hebben het helemaal gestript. De vloertegels lagen nog op gele zand en de verwarmingsketel was uit 1975. We zijn meteen aan de slag gegaan met isoleren en hebben er nieuwe kozijnen en HR++ glas ingezet.” Op het tuinhuis liggen momenteel 21 zonnepanelen, genoeg voor een toekomstige warmtepomp en de rest van het energieverbruik. “We leveren terug aan het net en daar zitten grote prijsverschillen in per energieleverancier. Dat is ook de reden dat we regelmatig switchen van energieleverancier.”

Achtergrond

De wieg van Theo stond in Enighausen, de huidige gemeente Sittard-Geleen. Na het atheneum heeft hij de HTS Elektro in Heerlen en Informatietechnologie aan de TUE in Eindhoven gevolgd. “Begin jaren tachtig ben ik gaan werken bij Philips in Hilversum. Daar werkte ik aan het digitale telefoonnetwerk. De eerste schakel in de ‘internetverbindingen’ van Philips en de PTT. In die tijd was het sneller om een tape met data met de trein te vervoeren dan te verzenden via de telefoonlijn. Is nu bijna niet meer voor te stellen.” Theo werkt nog steeds bij Philips. Momenteel als kwaliteitsmanager bij Health Care in Best.

WeertEnergie

Voor coronatijd kwam Theo in aanraking met WeertEnergie. Hij woonde de presentatie in het Bibliocenter bij over investeren in certificaten. Pas nadat een bevriende collega bezig was met het energieneutraal maken van zijn huis, is hij zich daar meer in gaan verdiepen. “WeertEnergie is een mooi burgerinitiatief. Het coöperatieve spreekt me erg aan. Je doet het als burgers. Knap ook hoe het zonnepark met batterij is gerealiseerd en nu het windpark wordt gebouwd.” Het bracht Theo tot de afweging: “Als ik wil meedenken en profijt wil hebben van de Weerter energietransitie dan moet ik een keer lid worden. De perenboomactie was het duwtje in de rug.”

Ervaringen delen

Als ex-penningmeester van AVWeert is Theo intensief betrokken geweest bij het verduurzamen van de sportaccommodatie. “Met subsidie van de overheid hebben we toen LED-verlichting aan laten leggen en zonnepanelen op het dak gelegd. De hier opgedane ervaringen, maar ook die bij het energieneutraal maken van ons huis wil ik graag delen. Anderen verder helpen, daar word ik blij van en dat hoop ik ook bij WeertEnergie te kunnen doen.”

Image

Mijn WeertEnergie