Holding - maart 2021

De buitentemperatuur begint te stijgen en daarmee ook de temperatuur van de grond. Heel langzaam begint de natuur tot leven te komen. En zo kan het verkeren: vorige maand kon je de grap over het sneeuwvrij maken van de panelen lezen, deze maand gaan we ons voorbereiden op de komende lente en zomer.

Opwaardering zonnepark Altweerterheide

Zoals je weet is bij het ontwerp van ons zonnepark veel aandacht aan de stimulering van biodiversiteit en waterinfiltratie besteed. Hoplelijk staat binnenkort het zonnepark letterlijk in bloei. Om de groei van grassen en kruiden onder de panelen enigszins te beteugelen, worden WE in plaats van leverancier van duurzame lokale energie ook varkensboer!

Varkentjes

Onder de panelen komen twee kleine varkentjes te lopen. Ze krijgen alle ruimte om vrij rond te lopen en zijn dus werkelijk scharrelvarkens. Door hun wroet- en eetgedrag komt de bovenlaag van de grond los te liggen, waardoor de groei van nieuwe grassen en kruiden wordt gestimuleerd! De varkentjes krijgen af en toe krachtvoer en natuurlijk water. In de volgende nieuwsbrief hopen we een foto van de varkentjes te laten zien! Op deze plaats een dankwoord aan Groenservice Kees Nijs die dit voor ons heeft geregeld. 

Verderop in deze nieuwsbrief lees je over de rust- en oplaadplaats bij het zonnepark.
Samen met de komst van de varkens wordt het zonnepark opgewaardeerd.

Zonneparken: graag, maar niet zomaar!

Aansluitend op het bovenstaande is de stap naar een nieuw zonnepark zo gemaakt. De gemeente Weert stelt voorwaarden aan de ontwikkeling van een nieuw zonnepark. En dat is logisch want we willen het landschappelijk karakter van onze omgeving bewaren en we willen voorkomen dat investeerders alleen van de (financiële) lusten profiteren en alleen wij (inwoners van Weert, omwonenden) de lasten voor onze kiezen krijgen. Vanuit WE zetten we ons in voor de coöperatieve ontwikkeling van nieuwe zonneparken. Dat betekent dat wij graag samen met grondeigenaren zonneparken ontwikkelen die passen in het landschap door er extra functies aan toe te kennen, en waarvan de energie ter beschikking van de leden van WE komt! Financieel participeren kan natuurlijk ook, dan snijdt het mes helemaal aan meerdere kanten.

Maar, ook als je ruimte op het dak van je woning, schuur of bedrijfsgebouw hebt om zonnepanelen neer te leggen dan doen we dat graag! En eigenlijk doen we dat nog liever, zodat we zo min mogelijk aan het landschappelijk karakter van Weert hoeven te komen.

Hoe meer, hoe beter!

Na de borden met allerlei foto’s en afbeeldingen die in het teken van de verkiezingen stonden, staan door heel Weert nu borden voor de ledenwerfactie vanuit WE. Je steunt daarmee ons streven om de energietransitie vanuit de leden te stimuleren, je krijgt ook nog eens een perenboom. De peren zijn eetbaar en de bloesems stimuleren de komst van bijen, insecten en vogels. En daarmee is de cirkel rond: we begonnen over biodiversiteit en eindigen ermee.

Word lid van WE of draag een lid aan: vraag het aan vrienden, buren, familie! Hoe meer leden des te sneller kunnen we mooie nieuwe projecten starten en zelf de energietransitie in Weert inhoud geven.

Vriendelijke groeten,

Hans de Jong
Holding WeertEnergie B.V.

Image

Mijn WeertEnergie