Energietransitie is de kans van ons leven

Energietransitie is de kans van ons leven

Sinds twee jaar is Maks Rietjens (34 jaar) lid van WeertEnergie. Met het verbouwen van zijn huis heeft hij z’n eigen energietransitie meegemaakt. Maks is één van de trouwe deelnemers aan de webinars van WeertEnergie. Hij is engineer, onderzoekend en ziet zichzelf ooit nog eens als ondernemer in de energietransitie.

Eureka moment

“Mijn interesse voor duurzame energie werd gewekt bij de Tennisclub Weert-Oost. Daar opperde Jan Scholts, als penningmeester van de tennisclub, het idee om via WeertEnergie zonnepanelen op het clubgebouw te leggen.” Maks besefte dat hij zijn eigen energiekosten zo ook naar beneden kon brengen. Thuis verzamelde Maks gegevens over leveranciers, prijzen etc. en zette die in een Excelbestand. Uit de berekeningen kwam een positief resultaat. Maks bestelde online 12 zonnepanelen en legde die zelf op het dak. “De dag erop scheen de zon en keek ik in de meterkast. Wat volgde was een heus Eureka moment. Het werkte, de stroommeter liep terug!”

Techneut

Maks Rietjens is al tien jaar werkzaam bij PDM in Maastricht. Als engineer ontwerpt hij nu machines voor ASML. Hiervoor heeft hij zeven jaar bij DAF Trucks Eindhoven gewerkt aan de ontwikkeling van de EURO 6 dieselmotor en bij VDL Bus in Valkenswaard als test engineer aan de nieuwste diesel en elektrische bussen. Ook werkte hij als consultant bij VDL Nedcar. “Daar hebben we de productielijnen flink geoptimaliseerd.” De interesse voor techniek was er al snel bij de in Stramproy geboren Maks. “Van jongs af aan ben ik met techniek bezig.” Zo deed hij vanaf zijn 14de tot 24ste vakantiewerk bij onder andere CPS in Stramproy. Sinds 2013 woont Maks in Weert.

Eigen energietransitie

In 2018 kochten hij en zijn vriendin op de Oudenakkerstraat een vrijstaand huis uit 1967. “Het huis was helemaal vervallen en er sliep zelfs een zwerver in. Doordat alles moest worden vervangen, kreeg ik de kans om van het gas af te gaan en er een energieneutrale woning van te maken. Of volgens de Nederlandse norm: een passief huis. We hebben bijna geen energie meer nodig.” Belangrijk hulpmiddel hierbij was de warmteverliesberekening. Deze tool op internet berekent hoeveel energie je nodig hebt als het buiten min 10 graden is en je het binnen toch nog aangenaam 20 graden Celsius wil hebben. Met als variabele de door jou te kiezen isolatiewaarde. Maks zette alle gegevens in Excel en ging aan de slag. “We hebben het asbest dak vervangen door een nieuw goed geïsoleerd dak met 20 zonnepanelen. We hebben alle oude muren van buiten geïsoleerd met 14 cm isolatiemateriaal, de kozijnen zijn vervangen voor een kunststof variant met triple glas. De vloeren zijn geïsoleerd, vloerverwarming en een luchtwaterwarmtepomp geïnstalleerd. Zo zijn we van G naar A++ gegaan en verbruiken we 10x minder voor verwarmen!”

WeertEnergie

Maks interesse voor techniek en duurzaamheid brachten hem in aanraking met WeertEnergie. “Ik ben enthousiast over het duurzamer maken van je eigen huis en wil graag een steentje bijdragen aan de energietransitie van Weert. WeertEnergie is een mooi platform om dat te doen. Het project Warm wonen in Weert, maar ook die van het kennisplatform spreken me aan. Vooral vanwege de technische uitdagingen. Voor techneuten is de energietransitie de kans van ons leven.”

Minima

Dat WeertEnergie er nu ook voor zorgt dat de minima kunnen profiteren van de duurzame energie juicht Maks alleen maar toe. “Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te kunnen halen, moet iedereen gebruik kunnen maken van groene stroom. Het sociaal-economische aspect en het creëren van een zo groot mogelijk draagvlak zijn daarbij belangrijk.”

Toekomst

"In 2050 ben ik drieënzestig jaar. Dat betekent dat ik minimaal nog dertig jaar volop deelneem aan het arbeidsproces.” In de toekomst ziet Maks zichzelf in de transitie sector werken. Bijvoorbeeld als zelfstandig adviseur of ontwikkelaar van technische oplossingen. “Steeds meer mensen gaan in de transitie sector werken. Het lijkt me geweldig om het gouden idee te ontdekken waarmee de energietransitie kan worden versneld. Hoe klein dat ook is.”

Image

Mijn WeertEnergie