In gesprek met Leo Janssen

In gesprek met Leo Janssen

Voor wie de kennismaking met Leo Janssen tijdens de digitale ALV van 26 januari heeft gemist of gewoon geïnteresseerd is. Leo Janssen is sinds eind 2019 lid geworden van WeertEnergie. Momenteel is hij energiecoach voor Warm Wonen in Weert en actief bij het Kennisplatform team, dat zich bezighoudt met waterstof. Buiten WeertEnergie om beoordeelt Leo energielabels voor woningen en utiliteit nieuwe stijl.

WeertEnergie

Geïnteresseerd als Leo is, ging hij eind 2019 naar een bijeenkomst van WeertEnergie over certificaten op Boshoven. “Ik heb meteen certificaten gekocht. Omdat ik net met pensioen was en iets wilde doen, heb ik me bij Frans van Tuel gemeld. Mijn expertise op het gebied van warmtepompen en duurzame oplossingen om van het gas af te kunnen, deel ik graag met anderen.” Als energiecoach bij Warm Wonen in Weert, traint Leo de energieverkenners op installatiegebied. Ook kunnen ze voor advies bij hem terecht. Zo schakelde energieverkenner Hilde van Dael de hulp van Leo in. “In Tungelroy ging het om een nieuwbouw boerderij. Daar heb ik enkele warmtepomp oplossingen geadviseerd en andere tips gegeven. Het leuke is, dat de eigenaar met een van de oplossingen aan de slag is gegaan.”

Tips

Tips om energie te besparen, schudt Leo zo uit z’n mouw. Bijvoorbeeld: Zet de ketel op 60. “Een combiketel staat vaak vanaf de fabriek op 80 graden Celsius in gesteld. Terwijl als je de ketel terugzet op 60 graden, je aan comfort vaak niks inlevert, maar wel flink bespaart.” De actie Zet hem op 60 is een initiatief van de stichting Urgenda, een Nederlandse actiegroep die zich ten doel stelt om Nederland sneller duurzaam te maken. Een andere tip is het inregelen van cv-installaties. “Daar verdien je al snel tien procent van de stookkosten mee terug.” Of wat te denken van onnodig waterverbruik. “Doordat de keukenkraan standaard op warm staat, geef je iedere keer de cv-ketel de opdracht warm water te maken, terwijl je op dat moment wellicht geen warm water nodig hebt.”

Warm Wonen in Weert

Leo vindt het belangrijk dat mensen zuinig omgaan met energie en voorbereid worden op het gebruik van andere energiebronnen. “Een stukje onwetendheid weghalen en mensen prikkelen door de succesverhalen van anderen te delen.” Vanwege corona hebben de energiecoaches en -verkenners nog niet veel huisbezoeken kunnen doen. Zelf heeft Leo er drie gedaan. “Wellicht is het mogelijk om straks de mensen bij de hand te nemen. Dat de gemeente de mensen per wijk gaat begeleiden. Of dat er een informatiemarkt met een aantal bedrijven wordt georganiseerd.”

Carnaval

Zittend in de werkkamer van Leo Janssen wordt de voorliefde voor vastelaovend al snel duidelijk. Aan de muur hangt de portretfoto van Prins Leo II samen met z’n adjudanten. Op zijn bureau staat een aandenken met Leo II in metalen letters. “In 2006 was ik Prins Leo II van de Brökwagters op Boshoven. Dat was een mooie tijd. Een leuke anekdote: “Voor mijn werk stond ik op een vakbeurs in de Jaarbeurshal te Utrecht. In volornaat als Prins Leo II. Prachtig al die reacties. Naast mij stond schaatslegende Erik Hulzebosch, maar die had minder bekijks dan ik”, lacht Leo.

Boshovenbeek

Leo komt uit een hecht gezin met acht kinderen, waaronder een driekwart zus. “Mijn moeder was getrouwd met een broer van mijn vader. Na zijn overlijden is mijn moeder met mijn vader getrouwd en zijn de andere kinderen gekomen. Leo is geboren op Boshovenbeek. Als jonge jongen heeft hij gehandbald en voetbalde hij bij FC Oda en dat is hij blijven doen. Nu met Walking Football. Verder zit Leo regelmatig op de racefiets.

Aansporen

Leo ging naar de ambachtsschool, de latere LTS en volgde werktuigbouw op de MTS in Roermond.
Na zijn militaire diensttijd is hij begonnen als technisch tekenaar bij Homij Technische Installaties.
Leo haalde daar vele diploma’s voor verwarmingstechniek, luchtbehandelingstechniek en de erkenningen voor water- en gasinstallaties. Waarna hij 5 jaar als projectleider heeft gewerkt.
Dertien jaar heeft hij bij het Landbouwbelang de boeren adviezen gegeven over verwarmen en ventileren van stallen. Hij werkte tien jaar bij Nefit als installatieadviseur en nog eens dertien jaar als manager op de afdeling installatieadvies bij Vaillant Amsterdam. “Ik wil mensen enthousiasmeren en aansporen, maar ook iets betekenen voor de samenleving. Al gauw was ik geïnteresseerd in duurzame oplossingen.”

Image

Mijn WeertEnergie