Met energiecoöperaties kun je écht iets voor elkaar krijgen

Met energiecoöperaties kun je écht iets voor elkaar krijgen

“We willen van de monocultuur in de landbouw af (grote velden met maïs), maar als we niet oppassen zetten we grote stukken grond vol met zonnepanelen. Hoe eentonig is dat? In Drenthe en Oost-Groningen is dat gebeurd. Weg mooi landschap.” Aan het woord is Menno van den Donker, lid van de coöperatieraad WeertEnergie en kartrekker van het project Zonneparken 2.0.


Betrokkenheid

“Bij duurzame energieprojecten moet het meer gaan over waarden, zoals prettige leefomgeving, betrokkenheid van de omwonenden en het landschap. Als je als coöperatie niet voor deze meerwaarden kiest, doe je jezelf op de lange termijn tekort.” Dan wordt het lastiger om vergunningen rond te krijgen en draagvlak te creëren bij de omwonenden. Juist door de mensen erbij te betrekken en ze mee te laten profiteren, wordt het gemakkelijker om ze mee te nemen in het proces. “WeertEnergie heeft met de verkoop van certificaten concreet laten zien dat de Weerter bevolking kan meeprofiteren van de lokaal opgewekte groene energie.” 


Achtergrond van Menno

Menno van den Donker>is in het Limburgse Blerick geboren, en via omzwervingen in Zuid-Holland en Brabant uiteindelijk in 2003 in Weert terecht gekomen. Zijn vrouw Tanja komt uit Stramproy. Menno studeerde technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Vanaf 2002 is hij werkzaam in de zonnepanelensector. Eerst in het verbeteren van productieprocessen van zonnepanelen, en later vooral in het toepassen van zonnepanelen in innovatieve systemen. “Het gaat erom dat de zonnepanelen op een mooie manier worden weggewerkt, zodat ze niet opvallen, en tóch duurzame energie opwekken. Dit kan door de zonnepanelen te vermommen als gevelpaneel, als dakbedekking of bijvoorbeeld als geluidsscherm.” Vanaf 2018 is Menno zakelijk ondernemer en adviseert hij bedrijven die zonnepanelen willen toepassen in bouwproducten.

WeertEnergie

Samen met Peter Ramaekers heeft Menno de subsidieaanvraag “COOP-STORE” voor de batterij op het zonnepark Altweerterheide geschreven. Sinds 2015 is hij lid van de Coöperatieraad van WeertEnergie. “In de loop der tijd ben ik steeds enthousiaster geworden over de energiecoöperatie. Met een energiecoöperatie kun je echt iets voor elkaar krijgen. WeertEnergie laat dat zien met het realiseren van het zonnepark Altweerterheide. Dat je samen echt iets kunt betekenen, is mijn drijfveer om het project Zonneparken 2.0 op te pakken.”


Zonneparken 2.0

Voor het zomerreces heeft de gemeenteraad van Weert de Experimentiële Beleidsnotitie ‘Meer ruimte voor Zonneweides’ aangenomen. Met de notitie wordt het mogelijk om in het buitengebied meer zonneweides aan te leggen. Het is nu aan WeertEnergie om met concrete plannen te komen. Menno is druk bezig met het uitwerken van zijn project Zonneparken 2.0. “Geen grote velden met strakke, kille zonnepanelen, maar velden met meer beleving en aandacht voor het landschap.”

Tweezijdige zonnepanelen

Hoe? Door meer plantengroei en biodiversiteit mogelijk te maken onder de zonnepanelen. Zo kunt je de zonnepanelen iets hoger plaatsen en meer uit elkaar zetten. Menno ziet ook voordelen in het verticaal neerzetten van tweezijdige zonnepanelen (bifacial). “Het gras kan er veel beter omheen groeien. Zelf denk ik dat het goed samen kan gaan met scharrelende kippen tussen de panelen.” Een voorbeeld van verticaal geplaatste tweezijdige zonnepanelen staat in Oostenrijk. Ze zien eruit als wijnstokken tegen de helling van de berg. Een optie in Weert zou het Windpark Weert kunnen zijn. “We zouden ze tussen de windmolens kunnen plaatsen. Dan wordt het gebied dubbel duurzaam. Eén keer door de windmolens en één keer door de zonnepanelen.”

Samenwerken

Menno ziet kansen voor WeertEnergie. Het zou toch geweldig zijn als WeertEnergie zoveel energie opwekt dat Weert een energieneutrale gemeente wordt. En als we daar andere partners bij nodig hebben, waarom niet? Je hoeft niet alles alleen te doen. Door samen te werken worden projecten mogelijk die anders zouden blijven liggen. Stel er zijn vier projecten, dan doe je er bijvoorbeeld drie met andere partners en één project doe in eigen beheer. De energietransitie moeten we niet aan anderen overlaten, maar als we zelf de regie houden kun je in samenwerkingen sneller meters maken.”

Image

Mijn WeertEnergie