Vanaf het prille begin in 2013 is Boy Kollée betrokken bij WeertEnergie. Met enthousiasme en accuraatheid zet hij zich hiervoor in. Hij bouwde meerdere websites voor WeertEnergie. In gesprek met Boy komen al snel de volgende onderwerpen aan bod: muziekhandel, computers, zingeving, energiebewust en uiteraard WeertEnergie.
Muziek
Muziek loopt als een rode draad door het leven van de nu tweeënzeventig jarige, geboren en getogen Weertenaar, Boy Kollée. “Ik ben begonnen als pianostemmer en speelde in die tijd als organist en entertainer op vele bruiloften en partijen. In 1975 nam ik samen met mijn vrouw de muziekzaak over van mijn vader. Vele jaren hebben we samen de winkel geleid. We gingen naar beurzen om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen die elkaar snel opvolgde. Het was de tijd van de elektronische orgels, een geweldig, dynamische tijd.” De winkel breidde verder uit en verhuisde van de Maaspoort naar de Stationsstraat. “In 1992 deden we de zaak over aan de bedrijfsleider die de zaak tot enkele jaren geleden heeft voortgezet in de Maasstraat in Weert.”
Zingeving
Door levenservaringen kwam Boy in aanraking met een andere zingevende kant van het leven. Deze nieuwe inzichten werden een belangrijk deel van zijn leven. Meditatie was al een dagelijkse activiteiten maar deze nieuwe ervaringen waren zo intens dat hij besloot zich hierin verder te verdiepen. Hij volgde ervarings- en lichaamsgerichte hbo-opleidingen en uiteindelijk werd na rijp beraad besloten de zaak weg te doen en zich helemaal te richten op het begeleiden van mensen. Nadat hij gecertificeerd was door zorgverzekeringen en beroepsvereniging bouwde Boy een eigen praktijk op voor lichaamsgerichte therapie in het Gezondheidscentrum aan de Maaseikerweg waar hij individueel en met groepen werkte. Later werd hij gastdocent bij enkele beroepsopleidingen. Op zijn vijfenzestigste besloot Boy na 20 jaar zijn praktijk te stoppen.
Computers
Eind jaren tachtig kwam muziek-informatica opzetten, het bewerken en genereren van muziek met de computer. Boy volgde hierin diverse cursussen. “Ik was en ben nog steeds gefascineerd door computers. Als een van de eersten waren we met onze muziekzaak geautomatiseerd en deed ik de administratie op de PC. Het bijzondere en soms ergerlijke aan computers is, dat ze precies doen wat je ze opdraagt. De computer luistert naar je. En als die niet luistert dan doe jij iets fout. Soms heel irritant,” lacht Boy.” Ook internet had meteen de interesse van Boy. Hij bouwde eerst een website voor zichzelf, toen voor enkele collega’s en inmiddels zijn het er tientallen. Onder andere dus ook voor de coöperatie WeertEnergie. Zie Site van Boy. of hier.
WeertEnergie
Boy weet niet meer precies hoe hij bij WeertEnergie terecht is gekomen. “Waarschijnlijk via Peter Ramaekers. Peter en ik hebben nog het eerste organogram van WeertEnergie gemaakt.” Boy is helemaal voor het opwekken van lokale duurzame energie. “Meteen vanaf het begin hebben we zonnepanelen op het dak van ons huis laten leggen. Je zou zonnepanelen eigenlijk per huizenblok of per wijk moeten concentreren samen met lokale opslag zodat mensen zelf meer invloed hebben en minder afhankelijk zijn van de energieleverancier. Duurzame energie op een aantrekkelijke manier aanbieden begint met mensen bewust te maken dat er alternatieven zijn. De huidige economie heeft negatieve neveneffecten die vragen om creatieve uitdagingen. We moeten kritisch kijken hoe het anders kan. WeertEnergie speelt hierin een belangrijk, zeker in deze tijd.”