In gesprek met Roland Jacobs

Het zonnepark Altweerterheide bestaat uit 4.000 zonnepanelen op de grond en 2500 panelen op de daken van de kippenschuren. Roland Jacobs van het lokale bedrijf Solar Weert coördineerde het leggen van de zonnepanelen met de bijbehorende bekabeling. Een korte kennismaking.

“Mijn hele leven past in een rugzak,” lacht Roland Jacobs. “Als ex-backpacker weet ik dat je niet te veel moet meenemen.” Roland heeft vier jaar gebackpackt, van Curaçao naar Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. Vooral Nieuw-Zeeland heeft indruk gemaakt. “In een dag kon je op 2000 meter hoogte op de ski’s staan en na twee uur rijden in je zwembroek aan het strand liggen. Extreme temperaturen van min 10 tot plus 25 graden Celsius liggen daar dichtbij elkaar.”

Niet weggooien

Roland is in het ziekenhuis van Weert geboren, opgegroeid in Nederweert en woont sinds 2009 in Weert met zijn vrouw Marie-Louise van Gansewinkel en zoontjes Luka en Bodhi. Al op jonge leeftijd hielp Roland mee in het kippenbedrijf van zijn vader. Hij heeft ook veel bij andere boeren gewerkt. “Van mijn ouders heb ik meegekregen om een financiële zekerheid op te bouwen. Dat heb ik altijd gedaan.” Tijdens het backpacken kwam Roland in contact met andere culturen en ervaarde hij hoe prettig het is om minder gejaagd te leven. “In Nederland hebben we altijd haast. Ik vind het belangrijk om maximaal te leven. Te geniet van het leven, maar ook tevreden te zijn met wat je hebt.” Roland is voorstander van de circulaire economie. “Mensen doen tegenwoordig zo snel afstand van dingen. Als er iets kapot is, wordt er hup een nieuwe gekocht. Mijn advies: gebruik dingen helemaal op en kijk dan wat je er nog meer mee kan.” Als voorbeeld noemt Roland een speelgoedauto van zijn zoontjes. Ik probeer ze bij te brengen dat als het autootje kapot is, je niet meteen een nieuwe koopt. Maar dat je eerst kijkt of je het kunt repareren.”

Vrijheid

Een ander groot goed voor Roland is de vrijheid. Het vrij zijn, het vrij kunnen denken. “Mijn paspoort is mijn grootste vrijheid,” stelt Roland. “Daarmee kan ik overal naar toe. Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Kijk om je heen en je ziet dat leven in vrijheid helemaal niet zo vanzelfsprekendheid is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is mijn opa te werk gesteld in Duitsland. Ze namen hem zijn vrijheid af. Dat moet verschrikkelijk zijn geweest.”

Zonnepanelen

Het backpacken heeft Roland in de richting van de zonnepanelen geduwd. “Ik werkte als installateur in Sydney. Op grote hoogte keek je uit over Sydney. Daar vroeg mijn baas om eens goed om me heen te kijken. Hoeveel zonnepanelen zie je? Bijna geen, terwijl Australië, op Zuid-Afrika na, het meeste aantal zonuren op de wereld heeft. Je zag toen al de gevolgen van de opwarming van de aarde. Zoals de seizoenen die verschoven en de impact die dat had op de gehele voedselketen. Het heeft mijn ogen geopend. Wat we kunnen doen aan behoud van de aarde, moeten we doen. Als mijn zonen straks vragen: “Papa, wat heb jij eraan gedaan?” Dat ik kan antwoorden: “Ja, ik heb mijn steentje bijgedragen met het installeren van zonnepanelen.”

WeertEnergie

Van de eerste schroef tot het laatste zonnepaneel is Roland betrokken geweest bij het zonnepark Altweerterheide. Ook is hij jaren lid van WeertEnergie. “Mooi dat het niet bij praten is gebleven, maar dat het zonnepark er nu écht staat. Het getuigt van doorzettingsvermogen.” Volgens Roland is de wereld in beweging. De mensen zijn zich steeds meer bewust van de klimaatsverandering. “Er is een mentaliteitsverandering gaande én iedere bijdrage, hoe klein ook, is relevant!” Of om met een quote van de Franse schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1947, Andre Gide, te eindigen:

"A person will never discover new oceans unless you have the courage to lose sight of the shore. Vrij vertaalt in het Nederlands: ‘Als je nieuwe dingen wilt ontdekken, moet je afstand durven doen van het vertrouwde".

Image

Mijn WeertEnergie