Kennismaking met Gerard te Boekhorst

Gerard te Boekhorst is de projectleider van het Zonnepark op Altweerterheide. Maar wie is hij en wat motiveert hem om het Zonnepark van de grond te krijgen?

Gerard is in 1954 in Maarheeze geboren en heeft nu in Leende een huis gebouwd dat hij samen met zijn vrouw energie-neutraal maakt. Gerard is elektrotechnisch geschoold. Hij is op de LTS begonnen en heeft onder andere HTS Bedrijfskunde gestudeerd en later HBO Personeelsmanagement. In het bedrijf W&G en later Mansveld werkte Gerard zich snel op: van tekenaar naar calculator en vervolgens naar directielid en aandeelhouder.

"We zijn vier, vijf jaar bezig geweest met het energie-neutraal maken van onze woning."

Gerard kreeg in 2006 echter een ernstig auto-ongeluk. Op de A67 bij Eindhoven kwam hij met zijn Volvo onder een tankauto terecht. "Ik ben toen door het oog van de naald gekropen. Kwam er zonder kleurscheuren af.” Maar geestelijk heeft het wel wat met Gerard gedaan. Vanaf dat moment ging hij zich meer en meer maatschappelijk interesseren en legde hij zich toe op personeelsmanagement. Gerard kocht bedrijven op om die weer financieel gezond te maken en daarna te verkopen. Hij realiseerde cultuuromslagen bij het personeel. Leerde ze anders naar hun werk te kijken. “Ik zag mensen dichtslibben met allerlei papieren rompslomp en introduceerde daarop Clean-desk (schoon bureau).”

Via de brancheorganisatie Uneto-VNI kwam Gerard in aanraking met elektrisch vervoer en batterijopslag. Daar ontdekte hij zijn passie voor het bedenken van elektrotechnische en werktuigkundige oplossingen voor vraagstukken op het gebied van duurzaamheid. Gerard richtte in de gemeente Heeze-Leende een energiecoöperatie op. En in opdracht van de TU/e raakte Gerard betrokken bij meerdere projecten op het gebied van batterijopslag. Voor de brancheorganisatie heeft hij aan de bijzettafel gezeten van de Klimaattafels van minister Wiebes. En toen belde Peter Gloudi van WeertEnergie op met de vraag of Gerard wilde ondersteunen bij het Zonnepark op Altweerterheide.

Wake-up call

In 2017 werd Gerard hardhandig op de feiten gedrukt. Hij kreeg een herseninfarct en raakte links half verlamd. Wonder boven wonder herstelde hij snel en functioneerde alles weer op het oude niveau. “Het was een heftige wake-up call. Ik ging altijd maar door en door. Nu neem ik de tijd voor dingen, maak bewust keuzes en heb nog meer oog voor de menselijke maat gekregen.” Als gevolg van de herseninfarct besloot Gerard te stoppen met werken. “Ik doe momenteel alleen dingen die me interesseren, zoals het energieneutraal maken van onze nieuwe woning en het Zonnepark op Altweerterheide.”

Energieneutrale woning

Gerard begint helemaal te stralen als hij over zijn huis praat. “We zijn vier, vijf jaar bezig geweest met het duurzaam maken van onze woning. In Sterksel stond een voorbeeld van een energieneutraal huis. Maar ik wilde het nog beter doen. Daadwerkelijk naar nul-op-de-meter en liefst met nog meer overcapaciteit. We hebben een warmtepomp geïnstalleerd, isolatieschil aangebracht, zonnepanelen op het dak gelegd en we zijn nu bezig met het opwekken van thematische energie. Concreet gaat het om het uitwisselen van energie tussen ons zelfgebouwde duurzame huis en het gebouw dat we later erbij hebben gebouwd.”

Waarom zei je ja tegen WeertEnergie?

“De fossiele brandstoffen raken steeds meer op. We moeten op zoek naar alternatieve energiebronnen. Concreet stappen ondernemen. Sommige maatregelen kun jezelf doen en die hoeven helemaal niet zoveel geld te kosten. Bijvoorbeeld een tochtstrip aanbrengen bij de brievenbus in de voordeur. Ik ben bij WeertEnergie gekomen, omdat WeertEnergie zich daadwerkelijk inzet om de energietransitie te laten slagen. Met concrete projecten, zoals het zonnepark, windpark en het energiebesparend project Warm Wonen Weert, levert WeertEnergie daar een essentiële bijdrage aan.”

Wanneer is het Zonnepark geslaagd?

“Net als bij het opkopen van bedrijven, vind ik het leuk om een organisatie neer te zetten en tastbare resultaten te zien. Als vervolgens alles goed loopt, mag een ander het overnemen. Dan is het voor mij klaar. Dat geldt ook voor het Zonnepark op Altweerterheide. Ik zet me helemaal in om het park tot een succes te maken. Daar doe ik alles aan. En als de panelen en de buurtbatterij er staan en we positieve resultaten halen, dan is het voor mij geslaagd en mag een ander het stokje overnemen.”

Image

Mijn WeertEnergie